Onze tuinbouwafdeling in de kijker!

In de tuinbouwafdeling van ’t Schoolhuis aan de Karenveldstraat in Opwijk vond donderdag een grote boomplantactie plaats. Er werden maar liefst 1200 inheemse bomen en struiken aangeplant. Dat gebeurde in samenwerking met de Buümplanters, die scholen in de Groene Rand van bomen en struiken voorzien.

Het terrein van ruim 2 hectare dat twintig jaar lang braak heeft gelegen, voorzagen twaalf leerlingen van de Buso-school ’t Schoolhuis (dat twee jaar geleden nog bij het gemeentelijk onderwijs hoorde, red.) van gemengde struikengordels, boomcirkels en een uitbreiding van de bestaande doolhof.

Paar meter hoog

“Tot voor drie weken stonden het gras, het onkruid en de netels hier een paar meter hoog op natte grond. De bomen zorgen er op termijn voor dat de grond droger wordt”, verduidelijkt Kristof De Plecker, leerkracht in de school van het Gemeenschapsonderwijs.

“Langs de zuidwestelijke perceelgrens planten we een gemengde houtkant of struikengordel aan, rekening houdend met de wettelijke afstand van 2 meter tegenover de perceelgrens. We breiden de bestaande doolhof uit met verschillende soorten haag. We maken ook verschillende boomcirkels. Dat alles met inheemse, streekeigen struiken.”

Trod en Speelbos

“De buitenste rand wordt een houtkam van 1,5 meter breed. In een groot deel van het terrein maken we cirkels met een aparte soort van bomen die elkaar in geen tijd naar boven stuwen. Ons terrein is gelegen op een boogscheut van Trod en het Speelbos. Twee wandelwegen leiden ernaar toe.”

“Woensdag hebben we alles uitgetekend met de leerlingen. Het was een goede oefening voor het hoofd en de armen, waarin we vooral hun betrokkenheid aantoonden. Dit project nam een hele dag voorbereiding in beslag voor het boren van de plantgaten, de aanplanting met de kinderen van de tuinbouwschool vroeg een halve dag.”